Heeft jouw woning al een energielabel?

De woonlasten die je betaald bestaan uit verscheidene dingen. Een groot deel van de woonlasten ben je kwijt aan energie. Bij het kopen van een woning is het dus belangrijk dat je let op het energielabel van een woning. Die energielabels ben je ongetwijfeld een keer tegen gekomen. Ook bij het verkopen van je woning is het energielabel belangrijk.

Verplichting

Sinds 1 januari 2008 is het verplicht om, als eigenaar, bij de verkoop van je woning een energielabel aan de kopers te overhandigen.  Dit energielabel geeft aan of je woning energiezuinig is of dat er nog plek is voor verbetering. Het label kan variëren van A, wat heel zuinig is, tot aan G, wat het minst zuinig is. Het is belangrijk dat je betrouwbare informatie over de energiezuinigheid doorgeeft aan de kopers van je woning. Vanaf 2013 moeten kopers er zeker van kunnen zijn dat er een energielabel aanwezig is bij elke woning. Zonder energielabel kan een woning dan niet verkocht worden.

Wat betekent dit bij het verkopen van je woning?

Het is dus van belang dat je in het bezit bent van een energielabel van je woning. Dit is niet zomaar een los papiertje, maar een rapport van meerdere pagina’s. Hierin wordt natuurlijk het betreffende energielabel verwerkt. Daarnaast staan er  gegevens van de woning in, de gegevens van de adviseur en adviezen om de woning eventueel energiezuiniger te maken. Om een energielabel in je bezit te krijgen moet je contact opnemen met een energielabeladviseur.

Wil je een energielabel van je woning ontvangen? Vraag dan eerst wat offertes op om de prijzen van energielabeladviseurs met elkaar te vergelijken.

Een energielabel is 10 jaar geldig. Als je na het verkrijgen van het energielabel, je woning gaat verbouwen, geldt het energielabel nog steeds. Maar als je denkt dat, na de verbouwing, je woning energiezuiniger is geworden, schakel dan opnieuw een energielabeladviseur in. Een betere energielabel stimuleert wellicht de snelheid van het verkopen van je woning, of levert een hogere verkoopprijs op.

Cruciaal?

 • Vergelijken
 • Verkopen

Door een energielabel aan een woning te hangen, is het voor de kopers makkelijker om woningen van hetzelfde type met elkaar te vergelijken. Naast het feit dat het makkelijker vergelijken is, wordt er ook voorspeld dat woningen met een groen label makkelijker te verkopen zijn. Er gaan zelfs geruchten dat je makkelijker een hogere hypotheek kan krijgen, omdat je met een groen energielabel meer geld bespaart op de hoogte van de maandelijkse lasten.  Met een groen label kunnen kopers er nog meer baat bij hebben om jouw energiezuinige woning te verkopen.

 

Veel succes met het labelen van je woning

Het team van “je woning ZELF verkopen”

P.S. Vertel hieronder bij “Comment” wat je uit de tips hebt gehaald!

Vertel de inzichten die je had en wellicht de resultaten die je hebt geboekt! Bij voorbaat dank!

P.S. Vergeet ook niet je feedback te geven of een testimonial te plaatsen!

Comments

 1. Hallo, kun je ook zelf een energielabel opstellen?

  Erik

 2. jewoningZELFverkopen says

  Hallo Erik,
  Dat kan je helaas niet zelf doen, het moet gedaan woorden door een erkende (gecertificeerde) adviseur.
  Kijk ook eens op: bit.ly/Sb2TXC
  Groeten, Bart

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.