Je tuin , onderhoudt, geniet en verdien!

Je woning zelf verkopen, doe het met bloemen!Een tuin hoort bij de “Dutch Dream”.

Het hebben van een tuin bij je woning is een waardevol iets. De aanleg van een mooie tuin is één ding, het onderhouden is een tweede. Het verkopen van een woning met een mooie tuin is veel makkelijker dan een woning met een verwaarloosde tuin. Daarom is het van belang dat je jouw tuin onderhoud. Hierna enkele tips.

Van een goed onderhouden tuin kun je enorm genieten. Een tuin bestaat uit klein onderhoud wat regelmatig bijgehouden moet worden. En daarnaast moet er af en toe ook groot onderhoud gepleegd worden.

Je tuin heeft dus verzorging nodig. Het is handig om te weten wat wanneer moet gebeuren. Iedere maand is anders qua weer. Hier moet je rekening mee houden bij je tuin. Als de grond bevroren is, kun je geen zaadjes gaan planten. Daarom bestaat er ook met betrekking tot de tuin een jaarkalender. Deze geeft aan wat in welke maand het beste kan gebeuren.

Januari

Een nieuw jaar is net begonnen. In deze maand kun je eens na gaan denken wat je dit jaar met je tuin wilt. Je kunt je laten inspireren door tijdschriften, wooncatalogi en laten inspireren door andere tuinen. Als januari wel een droge maand is, dan moet je niet vergeten om de planten water te geven!

 • In een strenge wintermaand is het voor vogels moeilijker om voedsel te vinden. Voor de vogels en voor jezelf is het leuk om wat voer neer te leggen/hangen

Februari

In februari kun je beginnen met het planten van nieuwe planten. Februari is een ideale maand een onderhoudsbeurt te geven of het herstellen van het straatwerk en de houtconstructies in je tuin.

 • Als je een vogelhuisje in je tuin hebt, vergeet deze dan niet schoon te maken zodat de vogels zich kunnen nestelen in het huisje.

Maart

Maart is een prima maand om te beginnen met snoeien. Naast dat je in maart kan beginnen met snoeien, kun je in maart ook al gaan planten en verplanten.

 • Voeding is belangrijk om je tuin gezond te houden. Vergeet daarom niet om te mesten.

April

In april schijnt de zon al wat meer en dat heeft als gevolg dat de planten al meer gaan bloeien. Het gazon kan worden ingezaaid. Als het gazon alweer voldoende groeit kan het gemaaid worden, onkruid kan gewied worden en ook in deze periode kun je je tuin nog mesten. Daarnaast kun je in april bij de planten die het nodig hebben, steunmateriaal aanbrengen.

 • Ben je in het bezit van een vijver? Ook in je vijver kunnen nieuwe planten geplant worden. Daarnaast kan in deze periode hoogstwaarschijnlijk ook de pomp weer aan.

Mei

Haal onkruid weg uit je tuin, schoffel de borders. Verwijder kroos en algen uit je vijver en geef je waterplanten speciaal voedsel. Ook kan in mei het ‘zomergoed’ gezaaid worden, daarnaast kunnen de hagen gesnoeid worden.

 • Wist je dat gras een groeipiek heeft in mei en dat de tweede groeipiek plaats vindt in augustus?

Juni

In juni gaat het weer alweer richting de zomer. Ook in juni heeft je tuin de standaard verzorging nodig. Daarnaast kun je de graskanten afsteken, de tuin controleren op plagen en ziekten of de wortelopslag bij rozen verwijderen.

 • Als je in juni uitgebloeide vaste planten afknipt, kunnen ze nog een tweede bloei krijgen.

Juli

De zomer is aangebroken, de uitgebloeide bloemen kun je verwijderen. Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen bevordert voor veel plantensoorten een tweede bloei. De hagen kunnen gesnoeid worden en ook het onkruid kan gewied worden. Daarnaast is het natuurlijk van belang om het gazon te maaien.

 • Als je op vakantie gaat, vergeet dan niet te vragen of er iemand bereidt is om voor je tuin te zorgen.

Augustus

Ook in augustus mag het gazon gemaaid worden. Ook het onkruid kan gewied worden. Het is maar net hoeveel tijd je bereidt bent om erin te steken. Maar hoe heerlijk kan het zijn om in een gezonde en verzorgde tuin lekker van het zonnetje te genieten?  Alles staat in deze maand lekker in bloei. Dan kun je goed zien waar er nog iets mist en wat je er voor de volgende jaren zou willen planten.

 • Op zonnige en warme dagen kun je je gazon beter ’s avonds maaien. Door de felle zon kan het gras namelijk verbranden.

September

In deze maand kun je alweer bijna afscheid nemen van de zomer, maar de werkzaamheden die je in de zomer gedaan hebt, kunnen deze maand ook nog herhaald worden.  Ook kun je in deze maand gazons inzaaien.

 • Noteer de namen van planten die je in je tuin zou willen hebben. Door dit te doen kun je met een doel naar een tuincentrum gaan. Zo krijg je steeds meer de tuin die je zou willen hebben.

Oktober

De herfstkleuren komen tevoorschijn en je tuin kan zich opmaken voor de winter. Planten kan heel goed deze periode. Door planten nu te planten hebben ze genoeg tijd om wortels te maken voor dat de winter echt aanbreekt. In oktober kun je het beste je kuipplanten binnen halen en de hagen in je tuin snoeien.

 • Probeer de goten en putten in je tuin bladvrij te houden!

November

In deze maand wordt het alweer wat kouder. Daarom is het van belang dat de vorstgevoelige planten worden beschermd. Dek ze daarom af. Daarnaast moeten kuipplanten worden binnengehaald. Probeer ook deze maand je goten en putten bladvrij te houden, je wilt natuurlijk geen overstromingen/verstoppingen.

 • Heb je een vijver in de tuin? Haal dan de pomp eruit en reinig deze.

December

December staat bekend als een koude maand. Ook in deze maand kunnen vogels moeilijk voer vinden, hang daarom wat vetbollen in je tuin. Geef vogels geen water, dit kan namelijk bevriezen. Daarnaast kun je ook in deze maand gaan bedenken wat je met je tuin wilt in het nieuwe seizoen.

 • Heerst er vorst? Sluit de buitenkranen dan af!

De ene maand heeft je tuin meer verzorging nodig dan de andere. Als je je tuin iedere maand voldoende aandacht geeft, kun je het hele jaar genieten van een mooie en verzorgde tuin. Is het tijd om je woning te verkopen, dan wordt je nog eens extra beloont met een beter opbrengst en een snellere verkoop.

Succes met het onderhouden van je tuin

Het team van “je woning ZELF verkopen”

P.S. Vertel hieronder bij “Comment” wat je uit de tips hebt gehaald!
Vertel de inzichten die je had en wellicht de resultaten die je hebt geboekt!
Bij voorbaat dank!

P.S. Vergeet ook niet je feedback te geven of een testimonial te plaatsen!

kijk ook eens op Makelaarweg

Comments

 1. Ik heb afgelopen zomer een huis gekocht en de buitenkant van de gevels gaan steeds meer los laten, daarnaast is mijn tuin ook aan het verzakken? Wat is verstandig om te doen? Heeft iemand hier daar verstand van? Hoor graag van iemand wat ik het beste kan doen!

  Gr Lieselorre

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.