Lagere energierekening?

Leven zonder energie is ondenkbaar. Vroeger kon je nog leven zonder de televisie of een computer. Tegenwoordig zijn ze niet meer uit het leven weg te denken. Alle elektronische apparaten kosten energie en deze energie moet ergens vandaan komen.

En deze energie is niet gratis!

  • Steeds meer huishoudens kunnen de kosten van de energierekening niet meer opbrengen.

En dan praten we nog niet eens over de stijging van de kosten van de energie. Om je huis toch warm te kunnen houden heb je natuurlijk gewoon energie nodig. Waar kun je op besparen? Hoe verbruik je zo min mogelijk energie?

Besparen op apparaten

Tegenwoordig is het niet meer voor te stellen dat er huishoudens zijn zonder een televisie of een computer. Ongetwijfeld heb je er zelf ook één. Deze apparaten slurpen niet alleen energie als ze aan-staan, maar ook als ze “stand-by” staan gaat het slurpen gewoon door.

Tip: Laat de televisie/computer niet op stand-by staan, maar doe ze echt uit.
Je zou bijvoorbeeld voor de computer een stekkerdoos kunnen gebruik met een aan/uit knop. Pas dan weet je echt zeker dat je computer uit staat. Zelfs printers verbruiken nog stroom terwijl ze aan staan, zonder dat ze gebruikt worden. Hiervoor zou je dezelfde stekkerdoos kunnen gebruiken!

Licht in de donker maanden

Naast de computer en de televisie zijn er natuurlijk ook nog meer apparaten die stroom verbruiken. Zeker in de wintermaanden, wanneer het sneller donker wordt, wordt er veel meer licht gebruikt. De meeste lampen zijn voorzien van gloeilampen, spaarlampen zijn immers duurder. Maar, een spaarlamp is zo weer terug verdiend!

Tip: Vervang, voor zover het kan, gloeilampen door spaarlampen. Spaarlampen gaan langer mee en verbruiken vier keer zo weinig watt. Een spaarlamp is dus snel weer terugverdiend.

Besparen op warmte

Naast het feit dat de wintermaanden donker zijn, zijn de wintermaanden ook koud. Natuurlijk wil je het warm hebben in huis. En aangezien je niet de hele dag rond wil lopen met een deken om je heen, kun je er ook voor kiezen om de thermostaat één graadje lager te zetten. Dit scheelt in stookkosten en toch blijft het warm.

Ook kun je vooruitdenken. Zet de verwarming een uurtje voor het slapen gaan al uit of lager, in plaats van het tijdstip dat je naar bed gaat. Een verwarming moet toch nog afkoelen en het blijft het laatste uurtje toch nog wel even warm.

 Tip: Is je woonkamer voorzien van radiatoren? Zet er dan geen meubels voor en hang er ook geen gordijnen voor. Dit scheelt verwarmingskosten.

Naast deze makkelijk uit te voeren trucjes zijn er ook nog wat besparingstips voor de fanatiekelingen. Het lijkt misschien een beetje raar maar als je ’s ochtends je ramen een uurtje open zet, dan komt er frisse lucht je huis binnen en wordt de vochtige lucht afgevoerd. Je krijgt dus frisse lucht in je huis en juist deze lucht wordt weer sneller opgewarmd.

Tegenwoordig is bijna ieder huis wel geïsoleerd. Maar wist je dat gordijnen ook een isolerende werking hebben? Als je nou ’s avonds je gordijnen dicht doet, dan blijft de warmte in je huis langer hangen.

Daarnaast zijn er ook wat energiebesparingstipjes die maar een kleine moeite zijn. Doe bijvoorbeeld altijd het licht uit als je een kamer verlaat. Of koop in plaats van een waterbed een gewoon bed. Doe je was niet in een wasdroger, maar hang het aan een wasrekje.
We blijven Hollanders en wie ’t kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Zulke kleine, simpele dingen, maken al een wereld van verschil.

Succes met het besparen!

 

Het team van “je woning ZELF verkopen”

 

P.S. Vertel hieronder bij “Comment” wat je uit de tips hebt gehaald!

Vertel de inzichten die je had en wellicht de resultaten die je hebt geboekt!

Bij voorbaat dank!

 

P.S. Vergeet ook niet je feedback te geven of een testimonial te plaatsen!

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.